Glutenul - ghici cine nu vine la masă

Peste 30 de simptome sunt asociate cu boala celiacă, provocată de consumul de gluten și nu toate afectează sistemul digestiv! Predispoziția genetică, factorii de mediu sau chiar anumite infecții prevalente au fost incriminate de-a lungul timpului pentru declanșarea celiachei.

La nivel mondial, aproape 1 din 100 de persoane suferă de Boala Celiacă și acest lucru variază în funcție de regiunea geografică. Iar cei care au în familie rude cu intoleranță la gluten, prezintă la rândul lor, un risc de 1 din 10 de a dezvolta boala. Nediagnosticată și netratată la timp, boala celiacă poate determina apariția altor boli autoimune, precum diabet de tip 1 sau scleroză multiplă, dar și infertilitate, epilepsie, boli cardiovasculare și cancer intestinal. De asemenea, pacienții care suferă de boli autoimune precum T1D, tiroidita Hashimoto prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă. 1 Cine-ar fi crezut că o proteină atât de mică poate cauza probleme atât de mari anumitor oameni?

Ce este glutenul?

Glutenul este, de fapt, o întreagă familie, alcătuită din sute de proteine înrudite și se găsește, în principal, în grâu, secară, orz, alac și kamut (varietăți de grâu). Glutenul intră însă și în compoziția multor alimente,  se găsește în anumite produse cosmetice și chiar în medicamente. Ceea ce face viața unei persoane cu intoleranță la gluten destul de complicată.

Dintre cele 2 proteine principale care intră în alcătuirea glutenului, glutenina și gliadina, aceasta din urmă este vinovată de cele mai multe dintre efectele adverse provocate de gluten, la bolnavii celiaci.2

Când sunt amestecate cu apă, proteinele de gluten formează o rețea care conferă consistența unui lipici – asta face aluatul elastic și permite pâinii să crească, oferind, în același timp, o textură plăcută.

Glutenul este bine tolerat de unii oameni, în timp ce altora le poate provoca multe neplăceri. În afară de boala Celiacă propriu-zisă, literatura de specialitate face legătura între gluten și alte afecțiuni, precum sensibilitatea non-celiacă la gluten, alergia la grâu, sindromul colonului iritabil etc.

Care sunt semnele de intoleranță la gluten?

Când un copil sau un adult cu intoleranță la gluten ingerează aceste proteine se declanșează o reacție a mucoasei intestinului subțire, care nu poate prelucra glutenul. Dureri abdominale, balonare, constipație, diaree, durere de cap, oboseală sunt câteva dintre simptomele care pot semnala o intoleranță la gluten. Aceasta afectează copiii și adulții deopotrivă și se poate declanșa în orice moment al vieții.
La adulți, simptomele asociate cel mai frecvent bolii celiace sunt diareea cronică, pierderea în greutate, anemia, durerile abdominale, oboseala cronică, edemele și osteoporoza. La copii, dincolo de disconfortul abdominal, întârzierea în creștere, slăbiciunea musculară și starea de iritabilitate pot fi printre primele simptome când cel mic suferă de Boala Celiacă.3

Care sunt semnele bolii celiace?

La adulți, simptomele asociate cel mai frecvent bolii celiace sunt diareea cronică, pierderea în greutate, anemia, durerile abdominale, oboseala cronică, edemele și osteoporoza. La copii, dincolo de disconfortul abdominal, întârzierea în creștere, slăbiciunea musculară și starea de iritabilitate pot fi printre primele simptome când cel mic suferă de Boala Celiacă.3

Intoleranța la gluten – cum se pune un diagnostic

Literatura de specialitate consemnează 18 de simptome asociate intoleranței la gluten – ceea ce face extrem de dificilă diagnosticarea. În plus, simptomele pot varia în cazul unui pacient, de-a lungul vieții, și se pot suprapune peste alte afecțiuni. Unii pacienți au doar simptome care nu țin deloc de sistemul digestiv, sau chiar nu prezintă simptome.

 Un diagnostic inițial de intoleranță la gluten este obținut pe baza procedurii „provocarea glutenului”, deoarece in acest moment nu există markeri validazi care să poată fi folosiți ca standard în diagnosticare. Pentru confirmarea bolii celiace ar trebui facute anumite teste de sange, care sa verifice prezenta anticorpilor specific sau chiar o biopsie a instinului subtire. În ambele cazuri, medicul poate recomanda, de asemenea, ca test de screening efectuat prin implementarea unei diete fără gluten și observarea simptomelor după schimbarea dietei.

Unde se ascunde glutenul?

Aditivii, coloranții, emulsificatorii, malțul, conservanții pot fi surse ascunse de gluten. La fel, pasta de dinți și apa de gură, plicurile de ceai, plastilina și acuarelele (nu că ai fi în mare pericol de-a le consuma, adult fiind) și chiar hârtia de orez folosită în bucătăria asiatică.

În cazul celor cu simptomatologie severă, chiar și contaminarea cu alte alimente care conțin gluten sau lucruri care au intrat în contact cu glutenul poate pune probleme. Mare atenție la aparate de făcut sandvisuri , tocătoare, uleiuri folosite pentru prăjirea alimentelor care conțin gluten sau ustensile de bucătărie.

Produse Danone fără gluten – te poți bucura de ce-ți place!

Siguranța și sănătatea consumatorilor noștri sunt priorități pentru noi. Pe etichetele produselor Danone vei observa că alergenii sunt scoși în evidență prin litere îngroșate, astfel încât tu să îi poți repera mai ușor. În plus, pentru cei care suferă de intoleranță la gluten, am conceput o întreagă gamă de produse  care nu conțin gluten sau ingrediente cu gluten. Iar pentru a preveni orice risc, producem și ambalăm aceste produse pe linii special dedicate, evitând astfel contaminarea.

Dacă te numeri printre cei cărora glutenul le face probleme, vrem să știi că te poți bucura și tu de savoarea produselor noastre, fără griji!

Referințe:

1. Celiac Disease Foundation – What is Celiac Disease?
2.Jessica R Biesiekierski – What is gluten
3. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines – Celiac Disease
4. Roy A, Minaya M, Monegro M, et al. Dig Dis Sci 61, 3451–3459 (2016). Partner Burden: A Common Entity in Celiac Disease
5. Asociația Română pentru Intoleranța la Gluten – Unde se găsește și se ascunde glutenul
6. Medical news today – Everything you need to know about gluten