Propunerile companiei danone pentru o politică alimentară comună, la nivel european

Propunerile companiei danone pentru o politică alimentară comună, la nivel european

Criza sanitară cauzată de COVID-19 afectează deja viața publică și schimbă modul de funcționare a afacerilor. Principalele priorități ale Europei și ale lumii sunt legate de nevoile de bază ale oamenilor, de redresarea și crearea de noi locuri de muncă, de stabilizarea economiei. Această situație fără precedent s-a concentrat și asupra lanțului de aprovizionare cu alimente, care a fost întotdeauna extrem de eficient. În aceste vremuri dificile în care ne aflăm, este și mai important să păstrăm acest randament și să continuăm să oferim alimente sigure pentru consum și accesibile tuturor.

 

De aceea, trebuie să privim spre viitor și să începem să construim tranziția către un sistem alimentar global, mai durabil, care se află în centrul adevăratei independențe alimentare în UE. Astăzi, sistemul alimentar global oferă o varietate de alimente accesibile pentru o mare parte a populației. Dar acest succes are un preț. Agricultura intensivă duce la epuizarea resurselor naturale. Biodiversitatea este amenințată. Solurile se degradează. Deficitul de apă este în creștere, iar sistemul alimentar este un factor esențial pentru emisiile de gaze cu efect de seră. În plus, sistemul nostru alimentar nu a reușit să ofere posibilitatea unei diete sănătoase pentru toți oamenii, 33 milioane de europeni încă se confruntă cu probleme ce țin de nesiguranța alimentară și 1 din 4 adulți este afectat de obezitate.

 

Pentru a răspunde acestor provocări, sunt necesare soluții la nivel global și să acționăm imediat. Trebuie să regândim cu prioritate sistemul alimentar în UE și nu numai. Fiecare participant al acestui ecosistem trebuie să facă parte din schimbare.

 

Propunerile pe care urmează să le prezentăm sunt recomandări concrete, esențiale, pentru a realiza această tranziție. Este convingerea noastră fermă că elaborarea unei politici alimentare comune pentru UE reprezintă un factor esențial pentru a un sistem alimentar european, pe termen lung, cu beneficii pentru economie.

I. Valorificarea agriculturii ca soluție pentru combaterea schimbărilor climatice și refacerea biodiversității

Pandemia COVID-19 ne-a arătat că, deteriorând ecosistemele naturale, putem transforma rapid amenințările biologice în amenințări existențiale. Agricultura este esențială în legătura noastră cu natura. De aceea credem că trebuie să avem în vedere:

  1. Stabilirea unor obiective specifice pentru combaterea schimbărilor climatice;
  2. Necesitatea de a începe urgent refacerea biodiversității naturale și agricole;
  3.  Oferirea de stimulente semnificative pentru a asigura fermierilor un venit sustenabil și echitabil;
  4.  Dezvoltarea autonomiei UE în materie de proteine;
  5. Reducerea risipei de alimente.
II. Reducerea impactului nostru asupra mediului

Mai presus de agricultură, este necesară o mai bună utilizare a resurselor existente și protejarea ecosistemelor naturale. Tranziția către o economie circulară și conservarea resurselor de apă reprezintă priorități importante pentru Danone.
Acestea includ:

  1. Oferirea de sprijin pe termen lung pentru protejarea resurselor de apă;
  2. Încurajarea tranziției către o economie circulară în materie de ambalaje.

 

 

Pentru a impulsiona tranziția către o economie circulară, solicităm UE:

  • Armonizarea reglementărilor și a definițiilor;
  • Creșterea utilizării materialelor plastice reciclate;
  • Sprijinirea dezvoltării unor sisteme depozit în țările UE;
  • Încurajarea dezvoltării de materialelor plastice pe bază de materiale ecologice.
III. Susținerea oamenilor în adoptarea de diete planetare sănătoase

Revoluția alimentară este un fapt la scară globală. Tot mai mulți oameni regândesc modul în care mănâncă și cum acesta influențează sănătatea lor și a planetei.

Pentru a ajuta oamenii să adopte obiceiuri alimentare sustenabile și mai sănătoase, solicităm UE:

  1. Să depună eforturi pentru creșterea consumului de alimente mai sănătoase, precum:
  • Implementarea in mod obligatoriu a schemei de etichetare Nutri-Score în Europa;
  • Adoptarea profilurilor nutriționale UE pentru mențiunile de sănătate și pentru mențiunile nutriționale Promovarea produselor mai sănătoase.
  1. Să promoveze un stil de viață mai sănătos în rândul oamenilor, cum ar fi:
  • Dezvoltarea de obiceiuri sănătoase de hidratare;
  • Recunoașterea rolului dietelor flexitariene;
  • Atragerea de parteneri pentru îmbunătățirea sănătății și nutriției mamelor, bebelușilor și a copiilor din Europa;
  • Recunoașterea rolului nutriției pentru sănătatea persoanelor vulnerabile precum persoanele vârstnice și pacienții care suferă de cancer.

 

 

La Danone, credem că prin alegerile alimentare pe care le facem, contribuim la lumea în care vrem să trăim. Consumatorii nu mai aleg produse bazate exclusiv pe gust sau preț, ci și pe contribuția pe care o aduc societății și mediului. Aceștia doresc să știe cum se produce mâncarea și cum ajunge pe mesele lor.

Viziunea noastră ‘One Planet. One Health.’ exprimă convingerea noastră că sănătatea oamenilor și sănătatea planetei sunt interconectate. De aceea, la Danone ne-am angajat să contribuim la dezvoltarea unui cadru global pentru o politică alimentară comună, la nivel european, cu scopul de a dezvolta un sistem alimentar independent, mai durabil și mai sustenabil pentru oameni.