Tot ce ai nevoie să știi despre alimentația flexitariană

Am putea să vă oferim fel și fel de informații despre un regim permisiv care ne ajută în a avea un stil de viață mai sănătos și mai sustenabil, dar adevărul este că flexitarianismul reprezintă un mod de a trăi, nu un regim care să ne ofere silueta ideală.

Ce presupune așadar alimentația flexitariană?

Pe scurt: introducerea a cât mai multor alimente de origine vegetală în meniul zilnic în timp ce produsele de origine animală sunt treptat reduse, însă nu excluse.

De ce mai multe plante ?

Motivul 1: pentru vitaminele, mineralele și fibrele pe care acestea ni le oferă și care ne ajută la îmbunătățirea imunității și la buna dezvoltare a organismului copiilor.

Motivul 2: legumele și fructele conțin mult mai puține lipide saturate față de produsele de origine animală și au un procent mai mare de grăsimi benefice organismului.

Motivul 3: costul fructelor și al legumelor este mai redus față de cel al cărnii, iar termenul de valabilitate este mai mare. În plus, toate fructele și majoritatea legumelor pot fi consumate crude, fără a fi nevoie de pregătirea acestora.

Acum că avem câteva motive pentru a încerca flexitarianismul, hai să aflăm și ce e cel mai recomandat să mâncăm pentru a ne bucura de o dieta predominant axata pe plante. Ne vom concentra in continuare pe principalii nutrienti de care are nevoie organismul nostru.

Proteine

Nu vom minți, principala sursă de proteine de calitate ce conține toți aminoacizii esențiali este carnea. Totuși, includerea ocazională a cărnii în alimentația flexitariană este chiar recomandată. Peștele este printre cele mai populare alegeri în materie de proteine, alături de ouă și produsele lactate.
Să nu uităm că există și alte surse de proteine din care ne putem extrage nutrienții precum : soia, fasolea, lintea, năutul, nucile, semințele, cerealele integrale, pseudocerealele (chia, quinoa, amarant, hrișcă, mei), spirulina și drojdia inactivă.

Calciu

Pentru a obține necesarul zilnic de calciu, cel mai la îndemână ne pot fi lactatele. Pentru dezvoltarea sănătoasă a preșcolarilor se recomandă consumul a trei porții de produse lactate dintre care două sa fie reprezentate de lapte.
Bineînțeles că avem la îndemână și alternative de surse de calciu precum: fructele uscate (curmale, smochine), semințele de mac, hrișcă, mei sau susan, migdalele, portocalele, goji, brocoli, bauturile vegetale din soia, ovăz,migdale sau orez și alternativele pe bază de plante la iaurt.

Vitamina B12

Organismul nostru primește vitamina B12 exclusiv din produse de origine animală, însă un stil de viață flexitarian nu restricționează nici o grupă de alimente, astfel că este puțin probabil să apară un deficit al acestei vitamine la cei ce consumă predominant alimente de origine vegetală.

Fier

Și de aceată dată, carnea este pe primul loc în obținerea aportului de fier necesar zilnic. Este foarte important să reușim să extragem cantitatea ideală de fier din alimentație întrucât acesta ajuta la producerea hemoglobinei ce asigură transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi.
Printre alimentele vegetale ce conțin fier se află: fasolea, lintea, năutul mazărea, spanacul, pătrunjelul și fructele uscate (smochine, curmale, fructe de padure).

Vitamina D

Alături de calciu, vitamina D ajută la menținerea sănătății sistemului osos, dar și la buna funcționare a sistemului imunitar. Cea mai bună sursă de unde ne putem extrage această vitamină este acțiunea razelor soarelui, dar există atât produse animale (peștele gras, uleiul de pește, ficatul, gălbenușul de ou), cât și vegetale (cereale îmbunătățite cu vitamina D, băuturi vegetale sau alternative pe bază de plante la iaurt, îmbogățite cu vitamina D) care asigură necesarul zilnic de vitamina D.

Acizii grași Omega 3

Necesarul zilnic de acizi grași Omega 3 se obține cel mai ușor din peștele gras (somon, hering, ton) sau ulei de pește, dar și din măsline, ulei de măsiline, avocado, nuci și diverse semințe (dovleac, in, mac, susan).

Zinc

La fel ca multe alte minerale și zincul se găsește cu precădere în cazul produselor de origine animală (carne, pește, lactate, ouă), însă acest lucru nu înseamnă că nu există și surse vegetale de zinc. Câteva dintre acestea sunt: mazărea, năutul, lintea, fasolea și cerealele integrale.

Pentru un stil de viață echilibrat, nu e îndeajuns să mâncăm mai sănătos, ci și să facem mișcare și să ne hidratăm corespunzător. Astfel, se recomandă cel puțin 60 de minute de sport pe zi pentru copii și aproximativ 30 de minute pentru adulți, precum și un consum a minimum 2 litri de apă pe zi.

Acum că am aflat și ce presupune o alimentație de tip flexitarian nu ne rămâne decât să o încercăm și să descoperim dacă ni se potrivește. În cazul în care descoperim că flexitarianismul este cea mai bună optiune pentru organismul nostru și nu stim ce produse pe bază de plante să încercăm, Alpro a fost mereu un campion în produse plant-based delicioase de mâncat, băut și savurat.