Calitatea Danone

Ca cel mai mare producător de iaurturi din România, ne asigurăm de 25 de ani încoace, zi de zi, că respectăm un înalt nivel de control și siguranță alimentară pentru produsele noastre, pe drumul de la fermă la raft.

Putem reconstitui drumul calității pentru fiecare dintre produsele noastre: din ce materie primă, provenind de la ce furnizor, pe ce utilaj și când a fost produs, cu ce mașină a fost transportat și în ce condiții a fost păstrat.

Când producem 1 milion de iaurturi zilnic, pentru noi este esențial să aplicăm cele mai stricte reguli de igienă și siguranță alimentară și să respectăm standarde de înaltă calitate pentru toate ingredientele și rețetele noastre.

Suntem certificați pentru standarde de calitate și siguranța alimentului încă din anul 2003 și avem implementat standardul maxim în acest domeniu, FSSC 22000, pentru sistemul de management al siguranţei alimentare.

Pentru noi, la Danone, calitatea de lider de piață începe de la primul pas: calitatea laptelui proaspăt pe care îl colectăm de la fermierii și gospodarii români și îl transformăm în iaurt. Știm că niciun proces de fabricație, oricât de avansat ar fi el, nu poate să îmbunătățească calitatea materiei prime utilizate.

Laptele pe care îl folosim este prețios pentru noi. Zilnic, 7 cisterne cu o capacitate de 22 tone fiecare străbat România, pentru a colecta laptele de la fermierii și gospodarii români cu care colaborăm.

Laptele este transportat sute de kilometri, răcit și menținut la temperaturi scăzute. Calitatea lui este analizată în mod repetat pe parcursul procesului de producție, pentru a ne asigura că folosim ce este mai bun în iaurturile noastre.

Danone deține propriul laborator de analize în fabrica din București, în care se realizează între 1600 și 1800 de analize în fiecare zi, pentru validarea materiilor prime, a produselor şi a condiţiilor de igienă din fabrică.

Controlăm în detaliu tot ce înseamnă materie primă (laptele, fructele adăugate), dar și ambalajele, şi chiar aerul din secția și de pe liniile de ambalare.

Produsele finale sunt, de asemenea, testate și menținute în carantină 24 de ore în depozitul frigorific, timp în care efectuăm un set amplu de analize, pentru certificarea calității acestora înainte de a fi puse pe piaţă. De asemenea, păstrăm eșantioane din toate loturile livrate, pentru ca acestea să poată fi urmărite.

Încă de la începutul acestui proces, determinăm calitatea igienică a laptelui pe care îl folosim măsurând numărul de bacterii la mililitru, înainte de pasteurizare: cu cât este mai redus numărul de bacterii, cu atât mai ridicată este calitatea igienică a laptelui.

De ce este acest lucru important pentru noi?

Pentru că bacteriile (dintre care unele sunt periculoase pentru sănătatea noastră) se multiplică rapid prin diviziune. Dacă avem 2 bacterii într-un mililitru de lapte și fiecare bacterie se multiplică la fiecare 30 minute, în numai 10 ore, am avea peste 1 milion de bacterii în acel mililitru de lapte! În plus, prin înmulțire, bacteriile alterează semnificativ calitățile naturale ale laptelui, influențând negativ calitatea produsului finit și durata de păstrare a acestuia.
Pentru noi este, deci, esențial să menținem laptele curat și necontaminat, și să prevenim dezvoltarea microbiană până la momentul pasteurizării, pentru ca laptele să își păstreze intacte calitatile nutriționale.

În drumul produselor noastre, de la materie primă la raft, menținerea lanțului de frig este fundamental.

Conceptul de lanț al frigului se referă la păstrarea neîntreruptă a unui produs în condiții de refrigerare pe tot parcursul procesului de producție și comercializare până la momentul consumului. Utilizarea pe scară largă a echipamentelor de frig a fost, de altfel, unul dintre cele mai mari progrese în conservarea alimentelor.
În industria produselor lactate, lanțul frigului începe cu refrigerarea laptelui imediat după mulgere și menținerea unei temperaturi joase pe toată durata transportului la fabrică.

Apoi, în fabrică, după realizarea tratamentului termic obligatoriu și după preparare, produsele lactate proaspete se răcesc pentru a fi depozitate, transportate și amplasate la punctele de vânzare, unde se păstrează la rece (între 2 și 8°C) până la achiziționarea lor de către consumatorul final. În toate etapele de producție, o ruptură în lanțul frigului poate genera o creștere accelerată a microorganismelor, având ca rezultat deteriorarea produsului final.

Igiena este „religia” noastră. Odată descărcat în fabrică, laptele circulă doar printr-un circuit închis de țevi din inox, fără a intra în contact cu mâna omului sau cu aerul. Toate operaţiile de procesare, de spălare şi de dezinfecţie a echipamentelor implicate în producție sunt conduse şi controlate prin calculatoare. Astfel, iaurtul produs în fabrica Danone cu lapte românesc beneficiază de calitatea controlată a materiei prime şi de condiții deosebite de igienă, fiind preparat în echipamente etanșe, spălate și dezinfectate, ambalat în pahare de unică folosință, închise ermetic și menținute în lanț de frig (între +2 si +8˚C), ca să nu își modifice aspectul și gustul.

Pentru că este fermentat și igienic preparat, iaurtul nostru poate fi păstrat în frigider mai multe săptămâni, în timp ce laptele fermentat în casă trebuie consumat cât mai curând, înainte ca bacteriile de alterare să îi modifice gustul, mirosul și aspectul.