Nu, iaurtul nu are conservanți. Și nici nu conține bacterii din fecale. Sau coloranți din gândaci. La Danone, facem iaurt de 101 ani! Și, fără falsă modestie, am spune că ne pricepem la asta. Lasă-ne, deci, să îți lămurim tot ce știi greșit despre iaurt.
De 25 de ani, de când am lansat pe piață primele iaurturi Danone produse în România, le-am auzit pe toate.
Ca toate poveștile fabuloase, miturile se nasc de nicăieri și ajung peste tot. Cu toții înghițim pe nemestecate momeala zvonurilor și teoriile conspirației, în orice domeniu. Și chiar când suspectăm că s-ar putea să nu avem dreptate, preferăm să sufocăm adevărul în fașă și să lăsăm miturile să trăiască. E mai comod.
Noi nu-ți putem spune cine l-a ucis, de fapt, pe Kennedy, dacă Elvis chiar mai trăiește sau dacă Amstrong a păsit de-adevăratelea pe Lună. Dar putem să-ți spunem tot ce vrei să știi despre iaurt.
Pornind de la întrebările primite de-a lungul anilor de la consumatorii noștri, îți spunem care e adevărul legat de cele mai frecvent întâlnite mituri despre iaurt:
În iaurturile natur nu este permisă folosirea conservanților, conform legii, pe care noi o respectăm. Laptele pe care îl folosim la Danone pentru fabricarea iaurtului este pasteurizat. Asta, din start, distruge microbii responsabili de alterarea lui. Apoi, laptele este fermentat de bacterii lactice. Nu în ultimul rând, paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu, împiedică râncezirea grăsimilor).
Nu conservanții dau viață lungă produselor noastre! Secretul constă în calitatea ingredientelor noastre, în igiena perfectă pe tot fluxul de fabricație și în lanțul de frig continuu în distribuție și la punctele de vânzare. Știm exact de unde vine laptele pe care îl procesăm, utilizăm doar materie primă de calitate, avem linii de producție superperformante și facem controale riguroase pe tot parcursul etapelor de producție. Când iaurtul este gata, folosim ambalaje de unică folosință, pe care le sigilăm perfect și care păstrează produsele la nivelul înaltelor noastre standarde de calitate.
Nu ne asumăm chiar toate meritele. Ne ajută, e drept, și microbiologia: iaurturile sunt produse acidofile (conţin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le conferă deja un grad de „auto-protecție”. Fermentarea este o metodă obișnuită de a feri alimentele de alterare și de a le păstra timp îndelungat (gândește-te și la murături!). Iar dacă produsele sunt păstrate la frig, conform recomandărilor noastre exprese, ꟷ între +2 și +8 grade Celsius ꟷ, ele își păstrează calitățile până la data expirării. În afară de ce ți-am povestit deja, nu avem alte trucuri în mânecă, chiar dacă asta poate fi dezamăgitor.
N-AM SPUNE! Suntem primii care să apreciem un produs natural și de calitate. Iaurtul se face, în mare, la fel – în cea mai modestă casă sau într-o fabrică precum a noastră, de unde 1 milion de iaurturi pleacă zilnic către consumatori.
Ce diferă sunt condițiile de igienă și siguranță alimentară, standardele de calitate a laptelui și fermenții folosiți.
Să detaliem. Laptele pe care îl folosim la Danone, pentru a produce iaurt, este analizat și testat în detaliu, astfel încât să depistăm orice eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau microorganisme patogene. Inutil să-ți spunem (dar o facem): niciun strop de lapte contaminat nu intră în producție și nu este folosit la fabricarea iaurturilor noastre!
Apoi, vorbim despre controlul asupra fermentării: la Danone, cercetăm de 101 ani produsele lactate și știm care sunt fermenții cu anumite calități, care dau un gust specific și o anumită textură produselor noastre. Fermenții sunt bacterii lactice benefice (un fel de ”maia” de iaurt concentrat).
Când iaurtul se realizează în casă, nu știm exact ce bacterii din aer, nu toate benefice, vor fermenta laptele.
La Danone, tehnologia și experiența noastră ne permit să controlăm cu exactitate atât procesul de producție în sine, cât și temperatura la care are loc fermentarea și durata acesteia, răcind iaurtul la momentul optim, pentru a obține un gust echilibrat.
PARDON? Lăsați-ne să terminăm de râs și apoi vă răspundem. Iaurtul nostru se obține din lapte pasteurizat și răcit, la care adăugăm fermenți (bacterii benefice)
Pasteurizarea este o metodă de conservare a produselor alimentare, mai ales a celor lichide, testată prima oară de Louis Pasteur și Claude Bernard în aprilie 1862! Ea constă în încălzirea alimentelor la o temperatură sub 100 °C, de obicei până la 60-70°C, urmată de o răcire bruscă a acestora la 4-6°C, cu scopul de a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile și, în felul acesta, a preveni alterarea lor, păstrând intacte însușirile alimentului.
După ce pasteurizăm laptele, adăugăm bacteriile benefice. Folosim, în principal, Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus. Conform standardelor internaționale, în iaurt se mai pot folosi și alte tipuri de bacterii. Există numeroase subspecii de Lactobacillus utilizate în alimente sau în suplimente. Iar flora noastră intestinală, numită și microbiotă, include mai mult de 100 de specii de bacterii!
Toate bacteriile pe care le folosim în produsele Danone sunt obținute doar prin izolarea din produse lactate, o procedură complexă, derivată în urma cercetărilor științifice pe care le-am realizat în ultimii 100 de ani. La bacteriile din vagin și anus nu ne-am gândit!
Cum devine laptele iaurt: atunci când laptele fermentează, bacteriile transformă o parte din lactoza existentă în lapte și generează acid lactic. Aceasta conduce la coagularea proteinelor și schimbarea stării laptelui. Din lichid el devine consistent, semisolid, are un gust acrișor și proprietăți bine cunoscute de-a lungul miilor de ani, de când în lume se mănâncă iaurt. Dacă vrei să-ți impresionezi prietenii, acum e momentul să le spui că Pliniu spunea în antichitate despre „laptele îngroșat” că e de esență divină și că în mileniul III Î.H în Orientul mijlociu se bea frecvent kefir (o rudă a iaurtului) sau cumis (o bautură pe bază de lapte de iapă sau camilă).
NU CHIAR! Carminul este, într-adevăr, un colorant natural obținut din carapacea femelei din specia Dactylopius coccus și este folosit la colorarea alimentelor în roz, purpuriu sau roșu. Colorantul E 120 a fost autorizat în Uniunea Europeană prin Regulamentul CE 1333/2008.. Când e folosit, E120 trebuie indicat pe etichetă cu una dintre denumirile sale ꟷ acid carminic, carmină. Acest colorant a fost eliminat din toate produsele noastre! Folosim, în schimb, în produsele Danone sucuri concentrate din fructe (struguri roșii, aronia, soc), legume (sfeclă roșie, morcov, morcov negru) sau plante (hibiscus).