Lactate proaspete

În drumul produselor noastre, de la materie primă la raft, menținerea lanțului de frig este fundamental.

Conceptul de lanț al frigului se referă la păstrarea neîntreruptă a unui produs în condiții de refrigerare pe tot parcursul procesului de producție și comercializare până la momentul consumului. Utilizarea pe scară largă a echipamentelor de frig a fost, de altfel, unul dintre cele mai mari progrese în conservarea alimentelor.
În industria produselor lactate, lanțul frigului începe cu refrigerarea laptelui imediat după mulgere și menținerea unei temperaturi joase pe toată durata transportului la fabrică.

Apoi, în fabrică, după realizarea tratamentului termic obligatoriu și după preparare, produsele lactate proaspete se răcesc pentru a fi depozitate, transportate și amplasate la punctele de vânzare, unde se păstrează la rece (între 2 și 8°C) până la achiziționarea lor de către consumatorul final. În toate etapele de producție, o ruptură în lanțul frigului poate genera o creștere accelerată a microorganismelor, având ca rezultat deteriorarea produsului final.

Igiena este „religia” noastră. Odată descărcat în fabrică, laptele circulă doar printr-un circuit închis de țevi din inox, fără a intra în contact cu mâna omului sau cu aerul. Toate operaţiile de procesare, de spălare şi de dezinfecţie a echipamentelor implicate în producție sunt conduse şi controlate prin calculatoare. Astfel, iaurtul produs în fabrica Danone cu lapte românesc beneficiază de calitatea controlată a materiei prime şi de condiții deosebite de igienă, fiind preparat în echipamente etanșe, spălate și dezinfectate, ambalat în pahare de unică folosință, închise ermetic și menținute în lanț de frig (între +2 si +8˚C), ca să nu își modifice aspectul și gustul.

Pentru că este fermentat și igienic preparat, iaurtul nostru poate fi păstrat în frigider mai multe săptămâni, în timp ce laptele fermentat în casă trebuie consumat cât mai curând, înainte ca bacteriile de alterare să îi modifice gustul, mirosul și aspectul.

În total, de pe cele șase linii de ambalare din fabrica noastră de iaurt din București, pleacă zilnic 1 milion de iaurturi către consumatorii români, dar și către alte 13 piețe europene. În același timp, exportăm produse delicioase din alte fabrici Danone europene, produse care păstrează aceleași standarde de înaltă calitate – YoPro, Danette, Danonino (exceptând Danonino de băut în ambalaj TetraPak, fabricat local), Actimel.