Pentru noi, este esențial ca laptele pe care-l folosim în produsele Danone să fie de cea mai bună calitate. Colaborăm îndeaproape cu fermierii și gospodarii români și suntem foarte stricți în privința regulilor privind sănătatea, hrănirea, îngrijirea vacilor, dar și a echipamentelor de muls, de păstrare și de răcire a laptelui.
Doar așa putem respecta standardele înalte de calitate pe care ni le-am asumat, pentru a oferi consumatorilor noștri produsele dorite.
Când laptele colectat de la fermierii și gospodarii români și transportat în condiții optime, într-o cisternă sigilată, ajunge la fabrică, îl testăm. Abia apoi intră în arterele de inox ale fabricii, unde este mai întâi pasteurizat, pentru ca bacteriile potențial patogene să fie distruse. Pasteurizarea își datorează numele omului de știință francez Louis Pasteur, care a descoperit, încă din anii 1800, că la temperaturi mai mari de 60 grade C, încep să se distrugă microorganismele care trăiesc în lichide sau pe suprafața diverselor materiale.
Pasteurizarea constă în aducerea laptelui la o temperatură înaltă, 90-95°C, pentru un timp scurt, de circa 5 minute. Acest proces nu modifică natura fizico-chimică și nutritivă a laptelui, doar distruge microorganismele dăunătoare.
După pasteurizare, laptele lichid este omogenizat, adică globulele grase sunt divizate până la dimensiuni mici (1 micron).
Asta previne sedimentarea lor și asigură o distribuție uniformă a grăsimii în lapte și în iaurt.
Adăugarea fermenţilor în lapte
Începând de la primele iaurturi produse de Isaac Carasso în 1919 cu fermenți de la Institutul Pasteur, Danone a dezvoltat propria colecție, de peste 4000 de tulpini de fermenți lactici, care au fost studiați îndeaproape pentru a conferi produselor noastre un gust inconfundabil.
În funcție de modalitatea de fermentare, există două tipuri de iaurt: ferm, care fermentează după ambalarea în pahare, și brasat sau cremos, care fermentează în tanc și este ulterior ambalat în pahare. Textura și gustul fiecărui iaurt depind de tipul de ferment, de temperatura și de durata fermentării, controlate atent, cu ajutorul tehnologiei de înaltă performanță. Fiecare dintre produsele noastre are propria rețetă, dezvoltată în urma anilor de cercetare.
Numărul de bacterii lactice care se dezvoltă în iaurt este confirmat în laboratorul propriu, unde efectuăm zilnic 1600-1800 de analize, pentru a ne asigura de calitatea produselor noastre.
Fermenții (un minim de 10 milioane în fiecare gram de produs, conform cerințelor din standardele internaționale) fac ca iaurtul să fie un produs viu și sănătos.
Asamblarea
În fabrica noastră din București avem șase linii performante de ambalare și producem zilnic peste 1 milion de iaurturi! Toate ambalajele sunt realizate din materiale sterilizate, iar procesarea şi ambalarea iaurtului se face în mediu de aer sterilizat prin ultrafiltrare, fără ca mâna omului să atingă produsul. Aceste condiţii stricte de igienă permit ca durata de valabilitate a produselor noastre să fie de 4-5 săptămâni, spre deosebire de iaurtul fermentat în casă, care trebuie consumat cât mai curând, înainte ca bacteriile să îi modifice gustul, mirosul și aspectul.
Pe drumul produselor noastre, de la materie primă la raft, menținerea lanțului de frig este fundamental pentru calitate. Și după ce ies pe poarta fabricii, iaurturile sunt păstrate la rece (între 2 și 8°C) până la achiziționarea lor de către consumatorul final, care se bucură astfel de gustul unui produs desăvârșit și sănătos.