Laptele de calitate este o resursă-cheie pentru noi, la Danone. Bunătatea produselor noastre începe chiar de la calitatea laptelui proaspăt pe care îl colectăm zilnic de la fermierii și gospodarii români. Știm că niciun proces de fabricație, oricât de avansat ar fi el, nu poate să suplinească o materie primă de slabă calitate. Și pentru că vrem să le oferim consumatorilor noștri produse la cele mai înalte standarde de calitate, ne asigurăm că folosim lapte de cea mai bună calitate.
Fermele cu care lucrăm respectă cu strictețe cerințele noastre privind sănătatea văcuțelor, furajarea și îngrijirea lor, folosirea și păstrarea echipamentelor de muls și condițiile de păstrare și de răcire a laptelui până în momentul colectării.
Iar ajutorul pe care l-am oferit de-a lungul anilor partenerilor noștri pentru a-și dota fermele cu cele mai bune și mai moderne echipamente s-a dovedit o investiție înțeleaptă, care ne asigură că primim întotdeauna lapte românesc de cea mai bună calitate.
Procesul de controlare a calității laptelui începe încă din faza de muls: fermierii folosesc instalații automate, curate și dezinfectate, după ce ugerul vacii a fost spălat corect. Iar apoi, păstrează laptele proaspăt muls în condiții de igienă și siguranță până când îl colectăm.
La Danone, controlăm calitatea laptelui pe care îl folosim prin mai multe serii de teste riguroase, astfel încât doar laptele conform cu standardele noastre să intre în producție și să devină materia primă din care fabricăm iaurturile atât de apreciate de către consumatorii noștri. Iar în plus, controlăm și verificăm atent și fiecare produs final, înainte de a-l trimite pe piață.
Drumul laptelui
După ce este muls, laptele proaspăt este răcit și stocat în tancurile de depozitare de la ferme, având o capacitate de zeci de mii de litri, la temperaturi sub 4°C. De aici, laptele trece direct în cisternele care îl transportă la fabrica noastră, după ce trece de un prim set de analize. Verificăm densitatea și aciditatea laptelui, prezența antibioticelor, temperatura la care a fost păstrat și colectăm probe pentru analizele microbiologice pe care le realizăm în laboratorul nostru propriu, din incinta fabricii Danone.
Fiecare cisternă este dotată cu 3-4 compartimente de câte 5-6 mii de litri şi funcţionează ca un termos, păstrând laptele la o temperatură scăzută pe ruta spre fabrică ꟷ respectarea lanțului de frig este esențială în fiecare etapă de producție! După umplerea cisternei, aceasta este sigilată, iar sigiliile se rup în momentul recepţiei la fabrică, unde se prelevează noi mostre pentru analize, înainte de descărcarea laptelui. După fiecare descărcare, fiecare cisternă se spală și se dezinfectează. Iar laptele odată ajuns în arterele de inox ale fabricii, nu intră în contact cu mâna omului sau cu aerul, asigurându-se astfel cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară. Toate operaţiile de procesare, precum și spălarea şi dezinfectarea echipamentelor implicate în producție sunt, de asemenea, conduse şi controlate prin calculatoare.
Standardele de calitate pentru lapte
Calitatea igienică a laptelui se poate determina măsurând numărul de bacterii la mililitru, înainte de pasteurizare: cu cât este mai redus numărul de bacterii, cu atât mai ridicată este calitatea igienică a laptelui.
De ce este importantă măsurarea numărului de bacterii? Pentru că între bacteriile care se dezvoltă în mod natural în lapte pot exista germeni periculoși pentru sănătatea omului, iar bacteriile se multiplică rapid prin diviziune. Dacă într-un mililitru de lapte avem 2 bacterii, iar fiecare bacterie se multiplică la fiecare 30 minute, în numai 10 ore am avea peste 1 milion de bacterii în acel mililitru de lapte!
Prin înmulțire, bacteriile alterează semnificativ calitățile naturale ale laptelui, influențând negativ calitatea produsului finit și durata de păstrare a acestuia. De aceea, pentru noi este esențial să obținem și să menținem laptele curat și necontaminat, în condiții care să împiedice dezvoltarea microbiană până la momentul pasteurizării, pentru ca laptele să își păstreze intacte calitățile .
Pasteurizarea constă în aducerea laptelui la o temperatură înaltă, 90-95°C, pentru un timp scurt, de circa 5 minute. Acest proces nu modifică natura fizico-chimică și nutritivă a laptelui, care rămâne intactă, dar asigură distrugerea tuturor microorganismelor potențial patogene.
Verificarea calității laptelui este un proces laborios, care necesită investiții semnificative și o muncă susținută din partea echipelor noastre de specialiști, zi de zi. La Danone, procesăm anual peste 60 de milioane de litri de lapte proaspăt, colectat de la fermieri și gospodari români! Dar niciun efort nu este prea mare, pentru a ne asigura că materia primă pe care o folosim în produsele noastre este de cea mai bună calitate. Unul din doi români se bucură de gustul inconfundabil al produselor Danone, iar asta ne onorează și ne obligă, în același timp!