Fermele românești

De 22 de ani, producem iaurt de înaltă calitate în fabrica noastră din București.
Colectăm anual peste 60 de milioane de litri de lapte proaspăt de la fermierii și gospodarii români.

Calitatea produselor Danone depinde de laptele de calitate pe care îl folosim, produs în condiții de siguranță și igienă, de către partenerii noștri. De aceea, investim continuu nu doar în tehnologie și cercetare, ci și în parteneriate de calitate, ce ne permit să dezvoltăm o afacere sustenabilă și care respectă mediul.

Colaborăm cu 20 de ferme mari, atent selectate şi verificate și cu 227 de mici fermieri.

SPRE VEST

Prin programul nostru Spre Vest, lansat în 2006, susținem fermierii să își dezvolte și modernizeze afacerile. Le plătim în avans laptele pe 12 luni, îi sprijinim să își cumpere vaci de lapte sau echipamente de muls moderne.

Am investit până acum 9 milioane de euro în aceste parteneriate, ajutând la achiziționarea a 4000 de vaci și 22 de stații de muls și crescând cantitatea de lapte colectat de la 2 tone la 7 tone pe zi.

O ȘANSĂ PENTRU FAMILIA TA

În 2012 am lansat și programul O șansă pentru familia ta, împreună cu Fundaţia Heifer România şi cu sprijinul fondului de investiţii Danone Ecosystem. Programul se adresează comunităţilor de mici fermieri din zonele defavorizate ꟷ pe care îi încurajăm să se asocieze, pentru a avea afaceri profitabile pe termen lung, prin producţia de lapte de bună calitate.

Am oferit vaci gestante familiilor care nu aveau posibilitatea să cumpere un animal de rasă, iar prima viţică născută a fost, la rândul ei, oferită altei familii. Am donat 370 de juninci rasa Holstein, 29 de stații de muls mobile echipate cu panouri solare pentru încălzirea apei, precum și 7 mașini agricole, care să le asigure gospodarilor nutrețuri pentru sezonul rece.

Astăzi avem 227 de fermieri beneficiari ai programului O șansă pentru familia ta și 1935 de vaci de muls (dintr-un total de 3491 de capete). Iar gospodăriile din acest program, din Zimnicea, Bragadiru, Pietroșani, Suhaia, Fântanele, Năvodari, Frumoasa, Piatra, Zimnicele și Contești, asigură aproximativ 10% din cantitatea totală de lapte colectată anual pentru producția de iaurt a fabricii noastre din București.

Fermierii au reușit să dubleze cantitatea de lapte produs, pe parcursul programului.
De la aproximativ 5 litri de lapte pe zi, de la un singur animal în 2012, la 12 litri zilnic, în 2020!

Peste 100 dintre familiile implicate în programul nostru au înregistrat venituri crescute cu 60%, după doar 2 ani de la demararea proiectului!

Fermieri din acest program sunt acum certificați profesional și pot accesa mai ușor fonduri europene.

Ei au obținut deja tranșe în valoare de peste 1 milion euro, ce au fost direcționate, în principal, către dezvoltarea tehnologică și a flotei de utilaje folosite în activitate.

Gospodarii și-au creat și o asociație pentru a se sprijini reciproc în activitatea lor și au obținut de la autorități o suprafață de 426 ha de teren, pământuri arabile și pășune. Astfel, au reușit să îmbunătățească dieta văcuțelor, o condiție importantă în creșterea calității și cantității laptelui.

GALERIE VIDEO

Respectăm natura

Din 2019, programul O șansă pentru familia ta a intrat în cea de-a treia fază, care vizează inițiative în zona de mediu și sprijin pentru practicarea agriculturii regenerative. Am achiziționat 25.000 de puieți de plop, dintre care 10.000 au fost deja plantați în Zimnicea.
În 2019 am inaugurat și prima oază mobilă cu apă proaspătă, umbră și panouri solare pe păşune și alte 3 s-au adăugat în 2020, urmând ca o a 4-a să devină funcțională în 2021.

În ultimii 3 ani ne-am concentrat și pe reducerea amprentei de carbon, prin creșterea randamentului fermelor, reîmpădurire și utilizarea practicilor de agroecologie. Eforturile ne-au fost răsplătite: am redus cu 45% amprenta de carbon, iar suprafața cultivată regenerativ a ajuns la 1074 de hectare!

Bunele noastre practici și succesul programului O șansă pentru familia ta au atras din ce în ce mai mulți tineri fermieri în program: cel mai tânăr partener al nostru are 27 de ani.