Iaurt nu este primul cuvânt pe care-l asociezi cu Barcelona. Gaudi (cu ale lui Sagrada Familia, Casa Batlló și La Pedrera) ți-ar veni, probabil, mai repede în minte. Iar papilele gustative te-ar îndruma, mai degrabă, către paella și sangria. Pe nedrept, am spune, căci niciuna dintre ele nu-și are originea în Barcelona. Iaurtul Danone, în schimb, acolo s-a născut.
Acum mai bine de 100 ani, acolo a produs Isaac Carasso primul iaurt Danone, ca soluție la problemele intestinale de care fiul său, ca mulți alți copii ai Barcelonei, suferea.
Născut în Salonic, Carasso nu era străin de iaurt, un aliment tradițional la vremea aceea în Grecia și Orientul Mijlociu.
Inspirat de munca de cercetare a microbiologului rus Élie Metchnikoff, legată de beneficiile bacililor lactici dezvoltați natural în iaurt și lapte acru, pentru sănătate, și folosind culturile dezvoltate de Institutul Pasteur din Paris, Isaac Carasso începe să producă iaurtul căruia îi dă numele fiului său – Danon (micul Daniel, în catalană).